Italiaanse wijn

Italië is één van de belangrijkste wijn producerende en –exporterende landen ter wereld. Er wordt in ieder deel van het land wijn geproduceerd. Er komt ongeveer 18% van alle wijn die wereldwijd wordt geproduceerd uit Italië. Dit is 30% van alle Europese wijnen. Er zijn veel verschillende manieren van wijnbouw in Italië doordat het land verschillende klimaten kent. Het is koeler in het noorden en warmer in het zuiden. Hierdoor produceert het zuiden van Italië volle en kruidige wijnen en het noorden produceert meer fris-zure wijnen. Ook kent het land een grote verscheidenheid aan druivenrassen. Er wordt in het land bijna evenveel witte wijn als rode wijn geproduceerd.

Geschiedenis Italiaanse wijn

Ongeveer duizend jaar voor Christus begon de wijnbouw in Italië door de Etrusken. Zij legden de basis voor de huidige wijnbouw in Toscane. De Grieken ontwikkelden de wijncultuur in het zuiden.

De laatste jaren levert Italië steeds meer kwaliteitswijnen vanwege modernisering in technieken en methoden. In het jaar 1992 is de oude wijnwet vervangen door een nieuwe wijnwet. Deze wet maakt een onderverdeling in vier kwaliteitscategorieën:

  • Vino da Tavola (tafelwijnen)
  • Indicazioni Geografische Tipische (IGT)
  • Denominazione di Origine Controllata (DOC)
  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)

Farina heeft wijnen met een IGT appellatie, maar ook met een DOC en DOCG appellatie.